Komentarze

Słowo o trudnej sztuce przyjmowania komentarzy



Nasze zdjęcia mogą się podobać lub nie. Mogą być formalnie dopieszczone lub kompletnie położone. Jednak zawsze mamy do nich stosunek emocjonalny (trudno, żeby było inaczej) i najzupełniej oczywistym jest, że trudniej nam zaakceptować komentarze krytyczne i bardzo krytyczne.

Warto jednak pomyśleć również nad tym, iż autorzy komentarzy, zwłaszcza takich, których napisanie wymagało zastanowienia się nad pracą, analizy i ubrania wniosków w słowa... również mają emocjonalny stosunek do własnych wpisów jak i naszej negatywnej reakcji na ich słowa.

Wartością portalu są fotografie, wartością są również komentarze i dyskusje pod zdjęciami. To dzięki nim niejeden użytkownik Fotoferii poprawił warsztat, nauczył się innego sposobu patrzenia, fotograficznie dojrzał...

Zanim więc napiszemy komentarz czy odpowiedź na komentarz - warto o chwilę refleksji nad użytym słowem, formą, a przede wszystkim celem wpisu. Jeśli nie zgadzamy się z treścią otrzymanego komentarza, nawet jeżeli uważamy ją za absurdalną - zamiast dewaluować autora wpisu czy wręcz z niego szydzić, odpowiedzmy merytorycznie. Korzyści są dwie:
a) współtworzymy dialog i czynimy portal bardziej wartościowym miejscem dla nas wszystkich,
b) aby odpowiedzieć merytorycznie musimy chwilę się zastanowić, spojrzeć na własne dzieło chłodnym okiem... może dostrzeżemy wtedy, że komentujący ma jednak trochę racji :-)

Moja babcia mawiała - jeśli coś mnie zdenerwowało i mam chęć natychmiast odpowiedzieć... nie robię tego, idę spać, rano po aromatycznej kawie siadam i odpowiadam. I wiem, że wczoraj odpowiedziałabym inaczej, wiem też, że dobrze zrobiłam nie odpowiadając wczoraj :-)

Pamiętajmy, że nasza odpowiedź na komentarz może sprawić, że autor komentarza więcej komentował nie będzie. A im mniej tych, którym się chce, tym mniejszy sens ma Przedsiębiorstwo Fotoferia.

Zdjęcia, których Autorzy nie radzą sobie z trudną sztuką przyjmowania komentarzy, będą miały mniejsze (bądź żadne) szanse na promocje do GW, ZD, Kontry.

Z drugiej strony prosimy o zgłaszanie do moderacji wszystkich komentarzy, których treść lub forma odbiega od tego, co uznajemy za dobry smak.

 

WAŻNE:
Komentowanie zgodne z kryteriami opisanymi w tym artykule będzie brane pod uwagę przy promocji do statusu PRO i ART.


This page was created in 0.035115003585815 seconds